Hoe moet je beginnen met fitness?

Er komt een moment in je leven dat het goede voornemen ontstaat om te gaan beginnen met fitness. Na weken, maanden of zelfs jaren niet meer gesport te hebben is het weer tijd voor actie! Je conditie is verslechterd en je voelt je niet meer fit. Hoogste tijd om nu te gaan beginnen. De grote vraag die mensen op dat moment hebben is: Hoe en waar moet ik beginnen?

Als eerste is het handig om te weten dat fitness in twee delen kan worden opgedeeld.

Het eerste deel is het gedeelte krachttraining. Het tweede gedeelte is het cardiogedeelte.

Een op maat gemaakt trainingsschema met een combinatie van beide is ideaal.

Cardio is het langere gedeelte in fitness. Bijvoorbeeld het staan op een crosstrainer, hardlopen of fietsen op een hometrainer, etc. Ook het stoten tegen een bokszak kunnen we als cardio rekenen. Het belangrijkste bij cardio is om de hartslag gedurende een bepaalde periode hoog te houden. Hierdoor wordt een langer uithoudingsvermogen gecreëerd.

Krachttraining is gericht op het vergroten en versterken van de spiermassa. Door oefeningen met gewichten uit te voeren ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Het gevolg hiervan is dat het lichaam deze scheurtjes weer repareert en nog een beetje extra spiermassa genereerd. Op deze manier worden je spieren door krachttraining steeds wat groter en sterker.

Tips voor het beginnen met fitness

Nu duidelijk is uitgelegd wat fitness precies inhoudt gaan we het hebben over belangrijke tips voor het beginnen met fitness.

Zorg dat je goed warm bent voordat je begint

Het is erg belangrijk om voor de training goed warm te zijn. Je lichaam moet namelijk klaar zijn voor de aankomende belasting tijdens de training. Hierdoor maak je de kans op vervelende blessures een heel stuk kleiner. Een warming up van vijf tot tien minuten voor de training is voldoende. Op een cardioapparaat opwarmen is een goede keuze. Een aantal lichaamsgewicht oefeningen zoals squads, lunches, jumping jacks of burpees zijn ook geschikt als warming up.

Bouw het op

Het is van belang dat je het fitnessen goed en consistent opbouwt. Het lichaam vindt het niet fijn wanneer je direct vanaf het begin vijf keer per week gaat trainen. Voor het gewicht geldt hetzelfde. Bouw het gewicht consistent op en zorg dat je de oefening onder controle hebt voordat je het gewicht gaat verhogen. Je lichaam moet wennen aan de eerste trainingen. Gemotiveerd beginnen is heel goed, maar doseren is wel noodzaak.

Neem voldoende rust

Geef je lichaam voldoende rust. In de periode van rust herstelt je lichaam en ben je weer klaar voor de volgende training. Door het trainen raakt je lichaam uitgeput. Wanneer je niet voldoende rust neemt treedt overtraining op. Bij overtraining raak je snel vermoeid, dalen je prestaties en heb je minder energie. Te weinig rustmomenten inplannen heeft dus zelfs een negatief effect. Door voldoende rust te nemen en genoeg te slapen heb je minder last van stress en vermoeidheid. Een rustdag houdt niet in dat je de hele dag niets moet gaan doen. Dagelijkse bewegingen zijn namelijk altijd goed. De gewichten laten liggen en even een dagje geen uitputtende workout doen, dat is wat een rustdag inhoudt. Uiteindelijk wil je naar een goede balans tussen sporten, voeding en rust. Personal trainers van ALL INN Fitness & Health kunnen je hierbij helpen!

Train met een fitnessschema

Door te trainen met een fitnessschema dat bij jou past zorg je ervoor dat je met een doel jouw training ingaat. Hierdoor weet je waar je aan toe bent en aan welke doelen je kunt werken. Wanneer je in het wilde weg gaat trainen raak je het overzicht kwijt en train je sommige spiergroepen mogelijk te veel of te weinig. Een goed fitnessschema zorgt ervoor dat dit soort problemen niet ontstaan. Ook kan je een personal trainer inschakelen voor de beste hulp.

Heb geduld

Mensen die gaan beginnen met fitness willen vaak te snel resultaat zien. Ze verwachten binnen twee tot drie weken al enorme spierballen te hebben. In het echt werkt dat niet zo.

Spiermassa opbouwen kost meer tijd. Door gemotiveerd te blijven en niet te snel hoge verwachtingen te hebben kan je heel goed werken naar een mooi doel of ideaal. Er zullen altijd mensen blijven die gespierder zijn, maar door niet op te geven en te blijven gaan mag je trots zijn op jezelf!

Nuttig eiwitrijke voeding

Eiwitten zijn erg belangrijk voor de spieren. Eiwitten bestaan uit lange ketens van aminozuren en vormen een groot deel van de biologische moleculen. Eiwitten worden door het lichaam gebruikt als bouwstof voor lichaamscellen van bijvoorbeeld de huid en spieren. Om het maximale uit je training te kunnen halen en je spieren goed te laten herstellen is het binnenkrijgen van voldoende eiwitten daarom essentieel.