Vet oplosbare Vitamine

Het worden onmisbare voedingsstoffen genoemd. Belangrijk voor het lichaam. Maar wat is jouw kennis hierover? Wat weet jij van de verschillende soorten vitamines? In deze blog gaan we uitleg geven over de ‘vet oplosbare’’ vitamine en waarom deze belangrijk zijn.

De vitamines

Allereerst is het belangrijk te weten dat veel van deze vitamines verzamelnamen zijn voor verschillende stoffen met ongeveer dezelfde functie in het lichaam. Zo heb je bijvoorbeeld het B complex die bestaat uit 8 verschillende vitamines. De vitamines die we via het vet uit eten binnenkrijgen worden ook wel de vet oplosbare vitamine genoemd: Vitamine A, D, E en K.

Deze stof kun je krijgen uit dierlijke producten en ook uit groente. Het is te vinden in zuivel producten zoals melk of kaas en het zit ook in wortelen. Daardoor zegt men ook altijd dat wortelen goed zijn voor het zicht, dit is een van de functies van vitamine A. Daarnaast is het ook goed voor de huid en voor het imuunsysteem. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt rond de 700 microgram. Meer dan de aanbevolen hoeveelheid is niet aan te raden, de dierlijke vitamine A kan je vergiftigen. De plantaardige vitamine A, zoals die uit wortelen, kan meer gegeten worden.

Vitamine D

We weten allemaal hoe we vitamine D binnen kunnen krijgen, door de zon. Je lichaam maakt de stoffen aan die alleen wat zonlicht nodig hebben om een echte vitamine D te worden. Daarnaast haal je het ook uit je voeding. Dieren maken namelijk op dezelfde manier hun vitamine D aan, zo vinden we vitamine D in vette vis, vlees en eieren. Deze stof is belangrijk voor de botten en je gebit. Het zorgt voor een betere opname van o.a. calcium in het lichaam. Daarnaast heeft vitamine D een goede invloed op de spierfunctie en het imuunsysteem. Teveel vitamine D kun je alleen krijgen door supplementen, houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid bij een dergelijk supplement.

Vitamine E

Een wat onbekendere stof, deze is vooral te vinden in zonnebloem olie. Daarnaast komt het ook voor in graanproducten, noten, zaden, groente en fruit. Vitamine E is een antioxidant, het beschermt daardoor cellen, organen, weefsel, bloedvaten en ogen. Ook speelt deze stof een rol bij je metabolisme. De kans is klein dat je hier te weinig van binnenkrijgt, maar een teveel van deze vitamine heeft weinig gevolgen.

Vitamine K

Waarschijnlijk de meest onbekende vitaminen uit dit rijtje. Vitamine K kun je binnenkrijgen uit veel verschillende soorten voedingstoffen: groenten, fruit, melkproducten, vlees, eieren en granen. Daarnaast maakt je dikke darm zelf ook vitamine K aan. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling in het lichaam, daarnaast zijn er aanwijzingen dat het helpt bij de aanmaak van botten. Het is nog onbekend of een teveel van vitamine K schadelijk kan zijn, in ieder geval is dat wel het geval voor mensen die bloedverdunners gebruiken.

De overige vitaminen krijg je binnen via water je voeding. Die zullen we in een latere blog alsnog behandelen.