Paleo eten

Benieuwd wat ‘eten als een oermens’ volgens het paleo dieet precies inhoudt? En wat wij daar als professionele begeleiders en trainers van ALL INN Fitness & Health in Utrecht van vinden? Elk jaar zijn er weer nieuwe hypes en diëten waarbij mensen claimen tientallen kilo’s te verliezen door zich aan een bepaald voedingsschema te houden. Bij paleo eten is het uitgangspunt dan je eet zoals onze voorouders aten. Kortgezegd: de mens heeft duizenden jaren op een bepaalde manier gegeten en is daar evolutionair op ingesteld. Ons huidige (geïndustrialiseerde) voedingspatroon is relatief nieuw, past daarom niet bij onze lichamen die eeuwenlang op oervoeding zijn ingesteld en dat maakt ons ziek en dik. Eet dus weer oer zoals de jagers en verzamelaars die we vroeger waren:eet groenten, vlees, vis, eieren, fruit en soms wat noten en zaden.

De voor- en nadelen van paleo eten

Hieronder zetten we de voor- en nadelen die wij in de praktijk tegenkomen kort voor je op een rij.

Voordelen:

  • Het grootste voordeel is ongetwijfeld dat paleo uitgaat van onbewerkte producten en puur eten. Daardoor schrap je een heleboel onnodige suikers en ongezonde vetten wat volgens alle bekende bronnen over gezondheid alleen maar goed voor je is.
  • Doordat vlees, vis en eieren een groot onderdeel van het dieet vormen is het gemakkelijk vol te houden en je verzadigd te voelen.

Nadelen:

  • Wanneer de focus van het dieet te veel op de dierlijkeeiwitten wordt gelegd (denk bijvoorbeeld aan rood vlees) dan kan dit op de lange termijn juist ongezond voor je zijn.
  • Vrijwel onmogelijk voor vegetariërs en veganisten.
  • Het uitsluiten van volkoren granen en bonen kan leiden tot een tekort aan vitamines, mineralen en voedingsvezels (waar Nederlanders over het algemeen toch al te weinig van binnenkrijgen)
  • Het vraagt veel aanpassing in je dagelijkse eetpatroon doordat bijvoorbeeld brood, pasta en aardappelen niet meer toegestaan zijn

Onze conclusie

Volgens ons zijn de grootste voordelen van het paleo dieet (onbewerkte producten, minder toegevoegde suikers) ook te behalen zonder vervolgens alle granen en bonen uit je eetpatroon te schrappen. Bovendien lijkt de focus vooral te liggen op eten als een oermens terwijl bewegen als een oermens (kom achter je bureau vandaan en ga een dinosaurus vangen!) misschien nog wel beter voor je zou zijn. Als je graag wil afvallen kunnen wij je helpen met een persoonlijk voedingsschemaen trainingsschema of door deelname aan ons specialeAIR afvalprogramma.Geen drastische diëten maar een focus op voeding en beweging, goed in je vel zitten en inpasbaarheid in je dagelijks leven. Dat is waar wij met al onze ervaring in geloven en zien dat het ook daadwerkelijk lange termijn werkt voor iedereen.