Keto dieet

Keto dieet

Heb je interesse in het keto of ketogeen dieet? Lees dan direct verder! Wat vinden wij van ALL INN Fitness & Health in Utrecht met 35 jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij sporten en afvallen van dit dieet? De uitgangspunten lijken op die van Atkins en low-carb waarbij de koolhydraatinname drastisch beperkt wordt (bij keto zelfs nog meer dan bij Atkins en low-carb). De theorie hierachter is dat als het lichaam geen direct beschikbare energie heeft uit koolhydraten het lichaam overschakelt naar het verbranden van de vetreserves voor energie (en dat proces noemen ze ketose).

Voor- en nadelen van een ketogeen dieet

Even los van het feit dat je online de meest fantastische verhalen tegenkomt van mensen die tientallen kilo’s kwijt zijn met het keto dieet, wat zijn volgens ons de voor- en nadelen?

Voordelen:

  • Onbeperkt bacon eten, wie wil dat nou niet? Met de focus op eiwitten en vetten zijn een heleboel voedingsstoffen die in andere diëten beperkt zijn hier ongelimiteerd toegestaan. 
  • Vaak snel redelijk wat gewichtsverlies in de eerste maanden.
  • Door voldoende eiwittenen vet geen hongergevoel.
  • Als de koolhydraten die geminderd worden voornamelijk ‘lege’ koolhydraten zijn (geraffineerde suikers, witbrood en pasta) goed voor de gezondheid.

Nadelen:

  • Gevolgen voor de gezondheid op lange termijn zijn onvoldoende onderzocht. 
  • Door het lage percentage koolhydraten (5%) moeilijk vol te houden en te beperkt voor de lange termijn.
  • Door ook gezonde koolhydraten te mijden (volkoren granen, fruit en sommige groentes) kunnen tekorten van vitamines, mineralen en vezels ontstaan.

De conclusie?

Wat ons betreft is een goed dieet, een dieet dat je vol kunt houden op de lange termijn zonder dat het ten koste gaat van je sociale leven of geluk. Daarvoor lijkt keto eten ons door het erg lage percentage koolhydraten erg extreem. Dus neem vooral het goede van dit dieet: weinig lege koolhydraten en voldoende eiwitten en pas dat in je dagelijks leven. Daarnaast (heel vreemd natuurlijk voor een sportschool) is volgens ons beweging één van de belangrijkste factoren voor een gezonde lifestyle. Niet alleen vanwege de calorieën die je ermee verbrandt maar vooral wat het mentaal voor je doet: als je lekker in je vel zit is gezond eten een heel stuk makkelijker. Wil jij graag wat kilo’s kwijt maar weet je niet hoe te beginnen? Of ben je juist lekker bezig met ketogeen eten en wil je daarnaast gericht trainen voor optimaal resultaat? Wij bieden iedere drie maanden een speciaal AIR afvalprogrammaom in groepsverband de kilo’s eraf te krijgen en te houden! Wil je juist vrijblijvend de mogelijkheden bespreken wat wij verder aan ondersteuning kunnen bieden? Ook daarbij staan wij graag tot je beschikking voor een vrijblijvend adviesgesprek!