Hoeveel helpt sporten nu écht bij afvallen?

Dit is een vraag die bij veel mensen speelt. En vooral een vraag die speelt bij mensen die overwegen om te gaan beginnen met sporten.

Sporten is gezond!

Allereerst is sporten natuurlijk goed voor ieder mens. Als je regelmatig beweegt wordt de kans op ziekten zoals botontkalking, depressie en hart- en vaatziekten verkleint. Sporten is dus niet alleen goed voor de fysieke gezondheid maar ook voor de geest.

Sporten en afvallen

De vraag was natuurlijk: Hoeveel helpt sporten nu echt bij afvallen?

Het antwoord hierop bestaat uit een aantal factoren:

Om te beginnen zorgt sporten ervoor dat je naast je normale dagelijkse beweging nog extra beweegt en als gevolg daarvan dus ook meer calorieën verbrandt. De calorieën die je al verbrand met je dagelijkse beweging noemen we non-exercise activity thermogenisis, ook wel afgekort als NEAT. Voorbeelden hiervan zijn: wandelen tijdens het shoppen, de auto met de hand wassen, tuinieren etc. Dit kan er met de juiste voeding al voor zorgen dat je op termijn een aantal kilo’s kwijtraakt.

Versnelt sporten het afvalproces?

Het antwoord hierop is JA! Nu alleen nog de uitleg

Zoals net al aangegeven verbrand je door naast je NEAT meer calorieën. En een feit is dat je afvalt wanneer je meer calorieën verbrand dan dat je verbruikt per dag. Wanneer je dus nog extra calorieën zult gaan verbranden zal het afvalproces automatisch ook versneld worden.

Dat het helpt is nu duidelijk, maar hoeveel dan?

Op die vraag kan niemand eigenlijk 1,2,3 antwoord geven. Dit komt namelijk omdat ieder lichaam anders zal reageren op een afvalproces. Waar de ene persoon aan één stuk door zijn/haar kilo’s verliest zal de ander misschien wel na drie weken stagneren, of zelfs helemaal nog niets afgevallen zijn. Het is dus lastig te meten hoeveel het precies helpt. Dit is daardoor niet precies in een getal uit te drukken.

Wat zijn de adviezen?

Een eerste advies is om in ieder geval 60 minuten per dag matig intensief  te bewegen. Dan ook nog het liefst op alle dagen van de week. Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat dit voor een beginner wat te enthousiast kan zijn, dus 3 dagen per week is een mooie standaard voor het begin. Daartussen is het nemen van rustdagen belangrijk, omdat het lichaam tussen de trainingen door voldoende rust nodig heeft. Dit is noodzakelijk voor een goed herstel.

Zijn er nog meer voordelen op te noemen?

Jazeker! Hieronder een lijstje met nog een aantal voordelen van sporten en voldoende bewegen:

  1. Sporten zorgt voor een betere conditie
  2. Sporten zorgt voor een betere nachtrust
  3. Regelmatig sporten verlaagt de bloeddruk
  4. Sporten zorgt voor een betere nachtrust
  5. Sporten zorgt voor sterkere botten
  6. Sporten helpt om het gewenste gewicht ook daadwerkelijk vast te houden

Benieuwd wat sporten voor jou kan doen? Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag eens advies aan een van onze personal trainers!