Eerste keer fitness? Hier moet je op letten

Wanneer je voor de eerste keer gaat fitnessen is het van belang dat je op een aantal dingen let om onder andere blessures te voorkomen.

Om te beginnen is het belangrijk om van tevoren je doel te bepalen. Je weet dan namelijk op wat voor manier je moet trainen. Ook kan je naar je einddoel toewerken wat weer motivatie geeft.

Neem een kijkje in de sportschool of train mee met een vriend, familielid of collega die er al sport. Een proefles van bijvoorbeeld personal training kan ook. Hierdoor krijg je een beeld van wat het precies inhoudt. Het is dan ook geheel vrijblijvend dus je zit niet direct aan dingen vast.

Als je ervoor hebt gekozen om te beginnen met fitness is belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg voor goede kleding waar je je lekker in voelt.

Daarnaast zijn er een aantal tips voor beginners:

  • Zorg dat je warm bent (ook voor gevorderde)
  • Train met een fitnesschema
  • Heb geduld en ben consistent
  • Bouw het op
  • Zorg voor het beheersen van een goede techniek 

Wanneer je aan een training begint zonder warming-up kan dit zorgen voor blessures zoals het scheuren of verrekken van spieren. Zorg er daarom voor dat je voordat je gaat trainen altijd goed warm bent. Dit kan al vrij snel. Met een tien minuten warmlopen of op de crosstrainer ben je al vrij snel warm.

Het is raadzaam om met een fitnesschema te trainen. Hierdoor train je gecontroleerd en doe je de juiste oefeningen. Ook voorkom je dat je een belangrijke oefening vergeet. Een fitnesschema werkt voor iedereen anders. Daarom kan je vaak een persoonlijk fitnesschema laten opstellen.

Daaropvolgend kom er nog een erg belangrijke tip bij. Die tip is namelijk dat je geduld moet hebben met het zien van resultaat. Dit gaat niet over een paar dagen. Er zijn veel mensen die voortijdig afhaken omdat ze na een week ‘nog’ geen resultaat zien. Echter is dit heel normaal. Om een goed resultaat te zien is het bijna altijd nodig om een paar maanden flink te trainen, of zelfs langer zoals bijvoorbeeld een jaar.

Regelmatig komen er gevallen voor waarbij mensen te fanatiek en/of te zwaar beginnen. Ook hierdoor kunnen nare blessures optreden. Het advies is om het gelijkmatig en gestaag op te bouwen. Steeds een schepje er bovenop. Hierdoor beheers je de oefeningen steeds beter en kan je je kracht stabiel opbouwen. De techniek beheers je hierdoor ook nog eens beter. Dit wordt in het volgende stukje behandeld.

Een tip om nooit te vergeten is dat je ervoor moet zorgen dat je de techniek van oefeningen goed beheerst. Wanneer dit niet zo is kan je met hele nare blessures te maken krijgen. Mensen willen vaak te snel het gewicht verhogen, en dat terwijl ze de oefening nog helemaal niet goed onder de knie hebben. Zorg er dus eerst voor dat je de oefening echt goed beheerst voordat je het gewicht verhoogt of überhaupt gewicht gaat toevoegen. Met een goede techniek behaal je uiteindelijk meer resultaat, en dat is wat je wilt!